14 czerwca 2012

Kotleciki kalafiorowe w orzechowej panierce



Jeszcze jeden pomysł na zdrowy obiad? Proszę bardzo:D Kotleciki z kalafiora w orzechach:D
Pyszna migdałowa panierka, a w środku miękki i delikatny miąższ:) Pychotka!




Składniki:
1 średniej wielkości kalafior
2 średnie ziemniaki
1 szklanka zmielonych migdałów
4 łyżki zmielonych orzechów ziemnych (niesolonych)
1 natka świeżej pietruszki
2 łyżeczki masła
ok 3-4 łyżki mleka
suszony rozmaryn
(ser gorgonzola - można włożyć do środka jako wkładkę)
sok z cytryny do skropienia kotlecików
płatki chilli
oliwa z oliwek
sól,pieprz



Przygotowanie:
Ugotuj kalafiora i ziemniaki w lekko osolonej wodzie, aż będą al dente. Rozdrobnij kalafiora z 1 łyżeczką masła na purée, a ziemniaki rozbij tłuczkiem z 1 łyżeczką masła i mlekiem.Obie masy połącz ze sobą i dla konsystencji dodaj 2 łyżki orzechów ziemnych i 2 łyżki migdałów. Na koniec dorzuć poszatkowaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą, pieprzem i płatkami chilli. Na płaski talerz wysyp resztę orzechów ziemnych i migdałów i wymieszaj razem z suszonym rozmarynem. Formuj masę na nieduże kotleciki, panieruj w orzechowej posypce i układaj na patelni grillowej lekko wysmarowanej oliwą. Przy formowaniu kotlecików możesz oddać ulubiony ser do środka.
Smaż kotleciki obustronnie do momentu, aż uzyskają złotobrązową barwę.
Podawaj na ciepło np z pastą jajeczno-krabową i kawiorem:)

Przepis na pastę jajeczno-krabową już niebawem:)

Smacznego:)!


2 komentarze: